Proposem un itinerari per mostrar un aspecte sovint ocult de la ciutat de Barcelona. Explicarem com es va transformar la ciutat durant l’època franquista i més concretament durant el mandat de Porcioles.
dimecres, 16 de març del 2011
dilluns, 21 de febrer del 2011
Les aigües
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjdPKKkKJ3aRT_viRmTTtYfVQPEX1VnOOgcJN-QTm4LPNkjrpqGblvByBqK4bjpDqeXujUWeDuLoDG-6UZePpkuzcOci1jeVzzKX92zmWD9ueFIXuSqL_vkZTiqebZDJjpTSU_ysJTD7Tk/s1600/cd5img0032.jpg)
El Somorrostro i el barraquisme
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiEs7pq41wLq4mWkuZ0wTstLzqQHpv2v83VKl7fBBR67gPP94gLveS4Vw77RlPX-g7kjj5qIjCGZfVniu1n2FhAntuiYpj7nzwJFLXvwXzeE1Lzv9K8k1krwHQc2FL4Po6p6T2yjneRyYs/s320/clip_image002.jpg)
Poblenou
Aquest projecte era un pla urbanístic privat que pretenia revaloritzar els terrenys d’empreses que volien anar-se’n del lloc on s’havia iniciat la revolució industrial. Afectava 234 hectàrees entre la Maquinista i la Barceloneta i el terme municipal de Sant Adrià del Besòs. Per sort pels veïns es va rebutjar el Pla des la Comissió d’Urbanisme, defensant que pretenia crear vivendes d’una alçada i densitat superiors a les autoritzades al cor de les ciutats europees.
El Besòs
Cap pas de l’Administració fou autònom, sinó que cada petit pas es feia en funció de la protesta veïnal, que en cas del Besòs era la més activa i ben coordinada de tota la ciutat, i tot i així no sempre hi havia una resposta suficient. A tall d’exemple cal parlar el cas de la guarderia Cascabel. Aquesta havia començat a funcionar el 1965 en barracots i després, a partir de 1968, en un local del Carrer Perpinyà (límit entre Barcelona i Sant Adrià), però tot i la inversió inicial que feu el ministeri el dèficit econòmic seria un problema que s’aniria agreujant amb els anys. Només els esforços de pares i professorat possibilitaren que es mantingués sense ajuda pública. L’Ajuntament de Porcioles, com era la tònica habitual, no hi feu res, i quan aquest fou substituït Masó la única solució que es donà fou reconvertir el parvulari en escola d’EGB. Això suposava deixar el barri sense cap centre per a nens menors de 6 anys, i davant la passivitat de l’Administració els pares es tancaren el 28 de juny del 1974 dins la guarderia per reivindicar-ne la continuïtat. La solidaritat dels altres barris del Besòs fou magnífica i permeté subministrar als tancats menjar i d’altres necessitats durant els cinc dies que durà la tancada. Finalment l’alcalde Masó acceptà les condicions dels pares.
La Verneda i La Pau
El problema és que el 1953 existia ja un Pla Comarcal que establia com s’havia de dur a terme l’eixamplament de Barcelona en direcció al Besòs. Aquest preveia fer de la Gran Via en avall una zona industrial, i en amunt una zona residencial farcida de parcs i equipaments. Per tant, no deixa de ser significatiu i característic de l’època i de com funcionaven les dinàmiques polítiques municipals el fet que tot això deixés de ser vàlid quan calgué construir ràpidament per allotjar els ex-barraquistes.
El 1956, amb dos grups de vivendes ja fets, el de la Casa de Pensions i el Grup Juan Antonio Parera de l’Obra Sindical del Hogar (construïdes al voltant de la prolongació del carrer Aragó), el ja irrealitzable Pla Comarcal del 53 va ser actualitzat el 58 i prengué el nom de Plan Parcial de la Zona Levante-Norte. Aquesta preveia la urbanització de la zona compresa entre la Gran Via, l’extensió Aragó (futur Guipúscoa) i el Besòs, però també d’una part per sobre de Guipúscoa. Ara ja no es respectaria en molts casos el traçat d’illes octogonals de Cerdà i es seguiria un model més anàrquic de blocs no tancats. Es posaren tots el terrenys no edificats a la venda i d’aquesta manera s’edificà aquest barri a partir de diverses mans.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9dcqxZwcex2xIPFrr5vwg4t1qSckRRPXUqTZ00e8KykEwg8kRk6_wdkPiQJJfMS6SmTg2zBgWfQhgB2JIq2BHMpyyO8c4BdGdlYmPHxVr16MS7O-gq2dMS6BZufLNrnOdbORwi-n5TDk/s320/inv-1954%255B1%255D.jpg)
Sens dubte l’eufòria inicial impregnà l’ànim dels nous habitants dels blocs i serví per demostrar la magnanimitat del règim vers els seus súbdits. El polígon tenia una distribució que agradà molt al públic i agafà certa aura de disseny modèlic. Però poc després de les celebracions els problemes es manifestaren amb la indiferència de qui no sap res dels interessos nacionals. La mala qualitat de l’obra feu sortir esquerdes i goteres al cap de poc al mateix temps que es veia que certs equipaments no serien posats a disposició dels veïns com estava previst. Hi hagueren també problemes d’obstrucció del clavegueram, inundació de subterranis, etc. A més, les queixes per la via formal foren gairebé sempre infructuoses i els veïns hagueren de pagar de la seva butxaca la majoria de les reparacions inevitables. És així que la protesta per les vies no formals es convertí en l’únic mitjà per aconseguir millores, convertint-se aquest barri en una de les zones més reivindicatives, no només del Besòs, sinó de Barcelona. El 1974 la situació va arribar al seu límit i davant la sempiterna indiferència de l’administració els veïns començaren a deixar de pagar les amortitzacions (un 40% dels veïns) en senyal de protesta i l’Obra Sindical del Hogar es veié obligada a traspassar el polígon al Instituto Nacional de la Vivienda, el qual començà amb mà dura a solucionar el problema. Amenaçà als que no pagaven amb el desnonament i la protesta es sumà a la del Besòs, on estaven en una situació semblant.
Les vivendes del Congrés Eucarístic
L'Eixample
L’Eixample es va construint i poblant de mica en mica i s’intensifica el procés a partir de finals del XIX i principis del XX. Al segle XX es va anar modernitzant, ampliant els serveis, llocs de negocis, cases modernistes espectaculars, etc[3].
Districte V
El barri té una història molt interessant, perquè és la història de bona part de la ciutat, però per fer-ne un breu resum podem dir que va sorgir al voltant del monestir romànic de Sant Pau del Camp. Cap al 1770 i 1840 s’industrialitza, les diferències socials s’evidencien, i poc a poc va esdevenint el barri que va conèixer Porcioles. Va ser un barri amb fortes mogudes socials, amb caire de revolta per la quantitat de treballadors que hi habitaven. Es podria arribar a parlar de que les classes dominants van voler transformar-lo en ghetto després del fracàs com a barri industrial.
La qualitat de vida era molt baixa, cal tenir en compte que sovint els pisos –molt petits- eren habitats per tres famílies, i rellogats. I les pensions també s’omplien de gom a gom. Realment la densitat era un gran problema. L’any 1970[4] faltaven unes 600 vivendes per substituir les insalubres i aquelles en mal estat. I si en aquestes dades s’afegissin els pisos necessaris per les famílies rellogades, la urgència per una política de vivenda social al barri era més que evident. També cal tenir en compte que les cases que hi havia, la gran majoria eren de lloguer, i poques de propietat. També que un 30% de les cases no tenia bany. L’any 1965 existien, encara en un 37% de les cases, les antigues comunes. I un 70% de les cases tenen bigues de fusta. Al 1974 hi va haver un incendi, cosa no estranya si tenim en compte les dades anteriors; van morir-hi disset persones. La manca de boques de rec per aigua va dificultar la feina dels bombers, i els periodistes i l’associació de veïns ho van criticar fortament. El regidor va enviar els afectats a Ciutat Meridiana en poques hores, però no es va solucionar res més.